Öppettider

Våra öppettider är kl. 07.00-17.30.
Det är barnens behov av vistelse på förskolan som ligger till grund för våra tider.

Stängningsdagar

  • Vi stänger 2 ggr/termin för planeringsdag/fortbildning
  • 3 veckor under sommaren har förskolan stängt.

Behöver du under denna tid barnomsorg löser vi det tillsammans utifrån behov och förutsättningar.

En dag på förskolan

En vanlig dag på Tranan ser ut ungefär så här:
6.45 är den som öppnar på plats för att hinna förbereda sig för dagen

7.00 öppnar förskolan och de första barnen anländer. Några har frukost med sig och äter på förskolan medan andra leker eller pysslar. Vi försöker hålla ett lugnt tempo med tid och plats för alla att ”landa” och komma igång.

Förmiddagen
8.00 börjar vi klä på oss, barnen tränar och försöker själva, vi finns med och hjälper till. Påklädningen är ett utmärkt tillfälle för oss på förskolan att öva begrepp som höger-vänster, under och över, varmt och kallt mm. Tambursituationen blir ett bra tillfälle för lärande samtal mellan barn och barn samt mellan barn och vuxna. Det är också ett utmärkt tillfälle att träna sig på turtagning- att vänta på sin tur.

8.30 fram till c:a 10.15- 10.30 är vi ute och leker med ett kort avbrott för fruktstund ca 9.30. Under den här tiden gör vi också utflykter, har rörelseaktiviteter och skaparstunder mm. på resp. avdelning.

10.30 går vi in klär av oss, tvättar händerna, går på toaletten, byter vid behov blöjor och förbereder oss inför samling och lunch.

10.45 har vi samling då vi sjunger, rimmar och ramsar, leker lekar och pratar om dagens datum, veckodag, väder samt tema utifrån våra planeringar.


11.00 - LUNCH
 
vi dukar och förbereder oss för att äta lunch (de små barnen på Lärkan äter redan 10.45) och pratar kring maten, var den kommer ifrån, hur det smakar, vilka färger mm. Vi pratar också om aktuella upplevelser och sådant som hänt under dagen. Lunchen är lagad, oftast från grunden, i vårt eget kök, av en engagerad och kunnig kock. 1 dag i veckan får några barn hjälpa till i köket ”veckans kock”


Eftermiddagen
12.00 vilar vi, de mindre barnen sover och de större varvar ner, lyssnar på en saga, en bok eller tittar på en film.

12.30 får barnen som är vakna välja aktiviteter och leka (oftast inomhus). Under den här perioden tar personalen ut sina raster.

13.45 hjälps vi åt att städa iordning på avdelningen så att det ser fint och inbjudande ut innan vi sätter oss och äter mellanmål.

14.00 mellanmål då vi tar oss tid att prata om dagen som har gått och vad vi tänker oss att göra resten av dagen. Vi pratar även lite om särskilda saker som ska hända nästkommande dag, t.ex. om morgondagens utflykt och saker som är bra att tänka på inför detta.

14.30 klär vi på oss, precis som på förmiddagen nyttjar vi tillfället både till nära samtal och fångar de lärande tillfällena där och då de uppkommer.

15.00 till ungefär 16.30 är vi ute och leker. Under den här tiden hämtas många av barnen och vi vuxna tar tillfället i akt att prata om dagens händelser och glädjeämnen.

16.30 har vi fruktstund med de som är kvar, varvar ner kanske läser något eller berättar en saga.

17.30 stänger vi förskolan