Klagomålshantering
Synpunkter är värdefulla för oss. Om du vill klaga på hur vår utbildning bedrivs kan du vända dig till personal eller rektor på aktuell förskola eller fritidshem. Om synpunkten kvarstår eller om du upplever att du inte fått gehör vänder du dig till vår verksamhetschef. För att lämna ett skriftligt klagomål kan du antingen skriva ut och fylla i blanketten som sedan lämnas till rektor. Alternativt fyller du i den digitala klagomålsblanketten.
Vad händer med klagomål som kommer in till ULNA förskolor?
- När ett klagomål kommit in kontaktar vi dig inom fyra arbetsdagar och meddelar att vi tagit emot klagomålet. Verksamhetschefen utser en person som utreder omständigheterna
- Den utredande personen tar kontakt med dig, inom tio arbetsdagar, för att meddela resultat
- Utredningen dokumenteras
- När klagomålet anses vara utredd sker en återrapportering till verksamhetschef. Dokumentation kring klagomålet arkiveras
Analys och förbättring av verksamheten genom klagomålshantering
Klagomål utgör en viktig del av ULNA förskolors kvalitetsarbete och används systematiskt för att identifiera brister samt utveckla och förbättra verksamheten. Genom våra tydliga rutiner för hur klagomål tas emot, dokumenteras och följs upp, säkerställs en hög kvalitetsnivå.
Alla inkomna klagomål registreras och kategoriseras utifrån relevanta områden, vilket möjliggör en strukturerad analys. Klagomålshanteringen sker på två nivåer: individnivå och organisationsnivå.
- På individnivå hanteras specifika händelser genom dialog, skriftlig dokumentation och tydlig återkoppling till berörda parter. Denna återkoppling är avgörande för att skapa förtroende och visa att verksamheten tar klagomål på allvar.
- På organisationsnivå används insamlad data för att identifiera mönster och återkommande problemområden. Genom att analysera klagomålsstatistiken kan ULNA förskolor identifiera utvecklingsområden och vidta riktade insatser för att förebygga liknande klagomål i framtiden.